Въпреки студеното време и дългите и тъмни зими, Финландия е най-щастливата страна в

...
Въпреки студеното време и дългите и тъмни зими, Финландия е най-щастливата страна в
Коментари Харесай

OOН обяви най-щастливата страна в света

Въпреки студеното време и дългите и тъмни зими, Финландия е най-щастливата страна в света, съгласно отчет на Организация на обединените нации, написа Independent. Страната е класирана като най- стабилната, най-сигурната и най-добре управлявана в света. Нейната полиция е най-надеждната в света, а нейните банки са най-солидни, показва и The Guardian.

Скандинавската нация е в лист с още 155 страни, класирани в годишния доклад за международното благополучие, съгласно продължителност на живота, социална подкрепа и съществуването на корупция. Тя се изкачи до върха от пето място в миналогодишния си отчет, като измести Норвегия на второ място.

Бурунди пък бе оповестена за минимум щастливата страна.  Източноафриканската нация е една от най-бедните в света и в продължение на десетилетия е била измъчвана от етническо принуждение и политически разтърсвания. Обединеното кралство остана на 19-то място по благополучие, а Съединени американски щати паднаха с четири места от предходната година и се класираха на 18-о място. " Съединени американски щати са в центъра на комплицираната и влошаваща се рецесия в публичното здраве, включваща епидемии от затлъстяване, зависимости от опиати и тежки депресивни разстройства, които са забележителни по световните стандарти ", се споделя в отчета. Социално-политическата система в Съединени американски щати основава повече неравноправие в приходите - главен фактор, способствуващ за нещастието, спрямо други страни със относително високи приходи. 

За пръв път годишният отчет, оповестен от ООН прави оценка и 117 страни по щастието и благосъстоянието на техните имигранти. 

През 2015 година повече от 1 млн. мигранти са влезнали в Европа и няколко хиляди са стигнали до Финландия - релативно хомогенна страна с към 300 хиляди чужденци и поданици с непознати корени при население от 5,5 млн. души. Най-големите финландските имигрантски групи са от други европейски страни, само че има и общности от Афганистан, Китай, Ирак и Сомалия. 

Джон Хелиуел, един от редакторите на Световния отчет за щастието и професор по стопанска система в Университета в Британска Колумбия, означи, че всички страни в топ 10 са с най-високо цялостно щастие и щастие на имигрантите. По думите му, щастието на едно обществото наподобява е заразно. 

" Най-удивителното изобретение в отчета е забележителната поредност сред щастието на имигрантите и локалните поданици ", сподели Хелиуел.  " Онези, които мигрират в по-щастливи страни, печелят, до момента в който тези, които мигрират в по-малко щастливи страни, губят ". 

" Мисля, че основите са много положителни във Финландия. Това са нашата политика и нашата стопанска система ", сподели в София Холм, 24-годишна жителка на Хелзинки, столицата на скандинавската страна.  " Имаме идеалните условия да имаме благополучен живот тук във Финландия ". 28-годишният Инвари Леписто, също от Хелзинки, прибавя: " Страхотно е да живеем в най-щастливата страна, макар че има много сняг. Да, имаме доста неща, които ни вършат щастливи. "  

Другите северните народи в Европа също држат челни позиции в класацията. Дания е на 3-то място тази година, а Исландия - на 4-то. В топ 10 са и Швейцария, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Швеция и Австралия. 

Мейк Викинг, основен изпълнителен шеф на основания в Копенхаген институт за благополучие, съобщи, че петте скандинавски страни, които надеждно се класират високо в доклада  " вършат нещо вярно във връзка с основаването на положителни условия за добър живот ". Той сподели, че щастието се дължи на здравословния баланс между личните свободи и общественото обезпечаване, които натежават повече спрямо  " някои от най-високите налози в света ", които локалните поданици заплащат. Хората виждат високите налози като вложения в качеството на живот за всички.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР